הגדל גופן הקטן גופן

Eng
העיר חולוןעסקיםמבקריםתושביםהעירייה

היסטוריה ותולדות העיר

למעלה משבעה עשורים חלפו מאז אוחדו שכונותיה הראשונות של חולון למועצה מקומית אחת. החולות היו לעיר פורחת וירוקה, אשר התבססה בתודעה הציבורית כ"עיר הילדים" של ישראל, המציעה לתושביה ולמבקרים בה איכות חיים גבוהה ומגוון אתרים ומוסדות תרבות ואמנות ייחודיים.
חולון נולדה מתוך ים החולות וראשיתה חמש שכונות עצמאיות שרק מאוחר יותר אוחדו ל"מועצה המקומית חולון", שלימים היתה לעיר. חמש השכונות לפי סדר הקמתן היו: שכונת גרין, שכונת מולדת, שכונת אגרובנק, קריית עבודה ושכונת עם.
חמש השכונות העצמאיות התמודדו עם קשיים רבים. בשל גודלן הקטן הן התקשו לתת שירותים ברמה נאותה למתיישבים. בעקבות צו של מושל מחוז הדרום הבריטי, אשר פורסם ב- 19 ביוני 1940, אוחדו חמש השכונות למועצה מקומית אחת - חולון.
עיר שנעים לבקר או לחיות בה היא עיר אשר מסוגלת לספר לנו את סיפורה. אפשר לקרוא אודות קורותיה של עיר בספר. אפשר לקרוא את סיפורה מתוך שלטי הרחוב. אבל בראש ובראשונה אנו מצפים לגלות את התקופות השונות בתולדותיה מתוך נוכחותם של בנינים, אותם יש לשמר כדי לספר לנו את סיפורה של העיר.
במלחמת העצמאות נקראה גזרת חולון בשם "חזית חמש". המפקדה הממונה הייתה מפקדת חטיבת "קרייתי". כוח המגן הורכב כולו מאנשי ארגון ה"הגנה" שהוצבו ביחידות החי"מ (חיל מצב) והחי"ש (חיל שדה). למשמעת ה"הגנה" בחולון סרו כ- 300 לוחמים גברים ונשים.
"דרך הביטחון" הייתה דרך חלופית שנועדה לעקוף את היישובים הערביים שישבו בסמוך לכביש יפו – יעזור – רמלה וירושלים (כיום כביש מספר 44). הצורך במציאת דרך עוקפת ובטוחה יותר נולד בעקבות הריגת שבעה נוטרים סמוך לכפר יעזור כשאבטחו שיירה לירושלים.
תריסר אתרים אשר סיפורם שזור בפעילותה של ה'הגנה' בחולון בימי המנדט טרום הקמת המדינה. ארגון ה'הגנה' הוקם בדצמבר 1920. בחולון שהיתה רחוקה מעינם של הבריטים קיים הארגון מערכת רחבת היקף של אימונים והחבאת נשק בסליקים.
המדינה קמה וחולון הולכת ומתבססת: עולים חדשים נקלטים בה, שכונות חדשות נבנות, נפתחים עסקים ומפעלי תעשייה לצד מבני ציבור ותשתיות עירוניות חדשות.
עיריית חולון והמוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס בחולון, הוציאו לאור את ספר ההיסטוריה הישראלי הראשון המסופר בקומיקס. הספר מבקש להפוך את העובדות ההיסטוריות, השמות, התאריכים, המקומות והאירועים, לסיפור קריא ומרגש, באמצעותו ניתן ללמוד על התפתחותה של חולון.

להתקנת Adobe Reader לחצו כאן