ציוני דרך בתולדות חולון

​​​​​​לעיר חולון, כיישוב שהוקם כתוצאה מאיחוד חמש שכונות, כמו גם ליישובים אחרים בארץ ובעולם, היסטוריה המורכבת משורה של אירועים המהווים נקודות ציון משמעותיות.
על פי הידוע המתיישב הראשון שלמה גרין הגיע ל"חולות הדרום" כפי שכונה אז האזור, בקיץ 1929, אך לא נאחז בקרקע, כנראה בשל פרוץ מאורעות תרפ"ט, ונאלץ לחזור לתל אביב. המאורע לא תועד ואין עליו כל עדות ברורה, למעט עדויות מאוחרות בעל פה. ככל הנראה חזר שלמה גרין לאדמתו בשנת 1931, אך שכונת גרין החלה להתפתח רק במהלך שנת 1933 עם הגעת משפחות המתיישבים הראשונים.

• בפסח תרצ"ד (1934) הגיעו 90 משפחות של עולים מתימן והקימו במזרח האזור, כשהם קרובים יותר גיאוגרפית לנחלת יהודה ולראשון לציון מאשר לשכונת גרין, את שכונת מולדת.
  • בקיץ 1935 החלו ראשוני התושבים באכלוס בתיהם בשכונת אגרובנק.
  • ב- 27 בפברואר 1936 בטקס חגיגי ורב רושם שתועד בכתובים ובצילומים ציינו ראשי הסתדרות העובדים הכללית ותושבי שכונת קריית עבודה את עלייתם על הקרקע.
  • בחג השבועות תרצ"ז (1937) הצטרפה (למעשה ל"קריית עבודה") השכונה החמישית שכונת עם. בכך הושלמה הקמת חמש השכונות הראשונות.
  • בי"ג בסיון הת"ש (19 ביוני 1940) הכריז מושל המחוז הבריטי על איחוד חמש השכונות (גרין, מולדת, אגרובנק, קריית עבודה ועם) ועל הקמת המועצה המקומית הראשונה.
  • בשנת 1946 חגגו תושבי קריית עבודה את חג "העשור לקרייה" והניחו בכך מסורת לפיה צוינה הקמת חולון
  • שנת 1936, תוך התעלמות משלוש השכונות שקדמו לה.
  • בשנת תש"י (1950) הכריזה ממשלת ישראל על הפיכת המועצה המקומית לעירייה.

ידיעה בעיתון "דבר" 4.9.1950

ידיעה על עשור לחולון בעתון דבר

• בשנת 1986 נחגג בעיר "חג היובל" כחג עירוני - למרות שלמעשה כאמור לעיל הוא ציין רק את עליית קריית עבודה על הקרקע.
  • כמי שהיו מודעים לסיפור ההיסטורי שתואר לעיל יזמו חברי הנהלת העירייה בשנת 1994 את חגיגות "יום חולון" בו צוין תאריך האיחוד (19.6.1940).
  • בשנת תש"ע - 2010 ציינה חולון – שבעים שנה לאיחוד חמש שכונות חולון הראשונות והקמת המועצה המקומית הראשונה.
  • בשנת תשע"ה - 2015 ציינה​ חולון – שבעים וחמש שנים לאיחוד חמש שכונות חולון הראשונות והקמת המועצה המקומית הראשונה.
  • בשנת תש"פ (2020), ציינה חולון 80 שנה לאיחוד חמש השכונות, במתכונת מצומצמת - בשל​ מגפת הקורונה.

לצפייה בסרטון שהופק לרגל חגיגות 80 שנה לחולון >> ​

שירים שחוברו לעיר חולון.

אתרים ונופים בחולון: "אז" ו"היום"

בית העיריה:

בית העירייה אז בית העירייה היום

"חוסמסה" - שנות השישים והיום:

"חוסמסה" - שנות השישים "חוסמסה" - היום

כיכר סטרומה בשכונת עם:

כיכר סטרומה בשכונת עם - אז כיכר סטרומה בשכונת עם - היום

"בתי שיכון זול" (רחוב ויצמן) בקריית עבודה:

"בתי שיכון זול" (רחוב ויצמן) בקריית עבודה - אז "בתי שיכון זול" (רחוב ויצמן) בקריית עבודה - היום

דירות חדשות נבנות על דיונות החול, שכונת נאות רחל בחולון: