ההיסטוריה בקומיקס

​​​לראשונה: ספרי היסטוריה המסופרים באמצעות קומיקס

מחו​לות לקומיקס (2010)

כתב: אלון רוזנבלום | ציירה: ד​ורית מיה גור

עיריית חולון ומוזיאון הקומיקס והקריקטורה בחולון, השיקו באוגוסט 2010 את ספר ההיסטוריה הישראלי הראשון המסופר בקומיקס.
הספר מוקדש לסיפורה של העיר חולון, החוגגת השנה 70 לאיחוד שכונותיה הראשונות לישוב אחד, והוא ישולב בתוכנית הלימודים בבתי הספר בעיר.
את הספר איירה דורית מיה גור, אומנית קומיקס, ילידת חולון, שיצרה בשנים האחרונות את "פלאפלמן"- אחד מגיבורי העל בקומיקס הישראלי. על מלאכת הכתיבה מונה אלון רוזנבלום, מנהל התוכן של סינמטק חולון (שעבד עם דורית מיה גור על אחת מחוברות "פלאפלמן").

על תהליך העבודה ואיך הופכים סיפור היסטורי לספר קומיקס, מספרת מיה גור: "החשש הגדול היה, שיהיה קשה להפוך את העובדות ההיסטוריות, השמות, התאריכים, המקומות והאירועים, של חולון, לספר קריא שיצליח לרגש את הקוראים. רצינו שייכתב סיפור שיצליח לגרום לאנשים לחייך, להרהר ולהתרגש ושדרכו יוכלו גם ללמוד על התפתחותה של חולון. בהשראת סיפרו של וויל אייזנר, אחד מיוצרי הקומיקס המוערכים והמפורסמים בכל הזמנים, "חוזה עם אלוהים" נמצא הכיוון. הספר מספר את סיפורה של שכונת עוני בברוקלין בשנות השפל הכלכלי הגדול של ארצות הברית ועוסק בחיי היומיום באמצעות סיפורם של המהגרים."

זו הנימה בה הלכו יוצרי הספר: הם החליטו לספר את סיפורם של עולים ממדינות שונות, שהתקבצו בחמש שכונות שונות באופיין באזור חולון, שיצרו את האופי האנושי, המיוחד והמגוון ודרך אותו איגוד, נוצרה עיר אחת בעלת ציביון אחד.

דורית מיה גור ערכה תחקיר ויזואלי בארכיון העיר שכלל סקירה של מאות ואלפי תמונות שצולמו בעשרות שנים וכן צילומים של חולון בהווה, אלון רוזנבלום, בעזרת רמי אהרוני, מנהל פרויקטים מיוחדים בעירייה, שהתרכז בספרות ההיסטורית, בראיונות עם אנשי העירייה וותיקי חולון מהם, דלה סיפורים על חיי העיר. אט אט החל לצוף הסיפור האפי על הפיכת החולות לעיר.

הקונספט האומנותי שנבחר היה ציון 70 שנה לחולון שהיא סבתא מגניבה וצעירה ברוחה. חמש השכונות שאוגדו לעיר ב- 1940, הם הילדים המספרים את ההתפתחות ההיסטורית ומעניקים קלילות ופן רגשי לספר.

הסבתא, חולון, היא עמוד השדרה של הספר, שמאגדת יחד את סיפורי הקמתן של חמש השכונות. הסבתא, מוציאה ומכניסה את הקורא להיסטוריה של חולון ונותנת הסברים היסטוריים, כאשר הספר נע בין שני זמנים, חגיגת יום ההולדת המתרחשת בהווה,​ בביתה של הסבתא- המזכיר את הבית הראשון שהוקם בחולון וקפיצות אל העבר לאירועים משמעותיים בהתפתחותה של חולון.

כריכת הספר "מחולות לקומיקס". ציירה: ד​ורית מיה גור

חולון ימים ק​שים ​​​בתש"ח (2013)​

כתב וצייר: דניאל ​גולדשטיין

הספר עוסק במלחמת העצמאות, שבמהלכה ה"נוטרים", חברי ארגון ההגנה ואנשי "משטרת היישובים העבריים", אבטחו שיירות יהודיות.
הספר מוקדש לשבעה נוטרים מחולון, שבדקו את הדרך העוברת בכפר הערבי יאזור (אָזור של היום). במהלך המבצע נקלע הכוח למארב ושבעת הנוטרים נהרגו.
כריכת הספר "חולון ימים ק​שים ​​​בתש"ח". צייר: דניאל ​גולדשטיין

ילד החולות (​2014)

כתב וצייר: ​​​​ליאב צברי

בתחילת שנות החמישים, מדינת ישראל התקשתה לקלוט את גלי העולים מאירופה וממדינות ערב.
כמו רבים מהם שנשלחו למעברות, יעקב הצעיר נשלח עם הוריו למעברת חולון. שם הוא יצא למסע אישי ששינה את חייו.

כריכת הספר "ילד החולות". צייר: ליאב צברי

חופית ואלון בדרך ל​​משי שאבדה בחולון (2016)

כתב וצייר: מי​של קישקה

שני ילדים מחולון יוצאים למסע בעקבות חתולה שאבדה, החתולה האהובה... משי.
בדרך, כאשר הם מבקרים במוזיאונים, בתיאטראות ובעוד מקומות בעיר, הם מגלים את חולון שלהם, חולון עיר הילדים, העיר של כולנו, שפותחת בפני הדור הצעיר צוהר לעולמות של ידע ותרבות.​

כריכת הספר "חופית ואלון בדרך ל​​משי שאבדה בחולון". צייר: מישל קישקה

משקמים את ה​​שקמה (2020)​

כתבו וציירו: ניר מולד ​​ועמוס אלנבוגן

מעל 200 שנה ניצב עץ שקמה גדול בלב החולות. כל השנים עמד זקוף, ואף הפך לסמלה הרשמי של העיר.
יום אחד מרחפת סכנה גדולה על העץ: גשר גדול נסלל מעליו ולשם כך – יש לכרות אותו. חבורת ילדים מתאחדת – ומצילה את העץ הישיש.
סיפור דמיוני, שמבוסס על מקרה אמיתי, של עץ השקמה שהועתק ממקומו במבצע הנדסי מורכב בשנת 2006.

כריכת הספר "משקמים את ה​​שקמה". ציירו: ניר מולד ועמוס אלנבוגן

בתנועה חופשית (​​2022)​

כתב וצייר: עובד​​יה בנישו

עולי ברית המועצות לשעבר, שהגיעו לישראל בתחילת שנות ה-90, עמדו בפני קשיים כלכליים, מחסומי שפה ותרבות. הם נקרעו בין הרצון לשמר את תרבותם העשירה, לבין ההכרח להשתלב בישראל.
העולים החדשים הביאו ידע וניסיון עשיר בתחומים רבים ואחד הבולטים בהם היה הספורט. בחולון קודם במיוחד ענף ההתעמלות האומנותית.
בשנת 1994 הגיעה לחלון המשפחה של סשה, ילדה נחושה שעבורה ההתעמלות האומנותית היה יותר מתחום עיסוק ומקצוע בלבד – אלא חבל הצלה ממש.
סיפור על התמדה, אמונה עצמית ועל החופש לבחור את הדרך שלך בעולם.

כריכת הספר "תנועה חופשית". צייר: עובדיה בנישו

את הספרים ניתן לרכוש בחנות המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס בחולון

ויצמן 61 חולון, 03-6521849

מתוך הספר "מחו​לות לקומיקס". ציירה: ד​ורית מיה גורמתוך הספר "מחו​לות לקומיקס". ציירה: ד​ורית מיה גורמתוך הספר "מחו​לות לקומיקס". ציירה: ד​ורית מיה גורמתוך הספר "מחו​לות לקומיקס". ציירה: ד​ורית מיה גורמתוך הספר "מחו​לות לקומיקס". ציירה: ד​ורית מיה גורמתוך הספר "מחו​לות לקומיקס". ציירה: ד​ורית מיה גור