הפעל נגישות לקוראי מסךנגישותדלג לתוכן מרכזי
 

 

גרין

שלמה גרין וגפיריםשלמה גרין היה יזם פרטי, עמיל מכס שהתגורר ביפו. גרין רכש קרקעות מידי ערבים מדרום מזרח ליפו וביקש להקים עליהן שכונת מגורים. הוא היה לבולט בין קבוצה של יזמים וסוחרי קרקעות (האחרים היו שרה לוי מצפת שהקימה את חברת "אהל שרה", חיים חיסין, דוד מויאל, דב שפאק, אגודת "צעירי המזרח" ועוד). לפי עדותו של דוד תדהר כותב ה"אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו", רכש שלמה גרין את האדמה במיטב כספו כבר בשנת 1924. במשך כשבע שנים שמר גרין על האדמה, אולם בני משפחתו המשיכו להתגורר ביפו.
רק בקיץ של שנת 1929, בעצם ימי מאורעות הדמים שפקדו את הישוב היהודי בארץ ישראל (בחודש אב תרפ"ט), הגיעו אל השכונה מספר צעירים אשר עסקו בבניית הצריפים הראשונים ובשמירה עליהם. בשנת 1931 בנה שלמה גרין מספר צריפי עץ נוספים, הוא קיווה כי הקמת הצריפים תסייע למשוך רוכשים נוספים אל אדמתו. שלמה גרין חפר בעזרת המודד אברהם בלנק מפתח תקווה באר מים, זוהי הבאר הראשונה בחולון הנמצאת כיום בפינת הרחובות מונטיפיורי והחשמונאים. משחשב שלמה גרין כי יש צורך בפעולות נוספות בכדי לעודד יהודים להגיע אל האיזור, רכש בכספו אוטובוס קטן אותו כינה בשם ה"ציפור הכחולה".
האוטובוס של גריןהאוטובוס היה הקשר היחיד עם תל אביב ויפו. לימים נמכר האוטובוס לקואופרטיב "דרום יהודה". מעדות תושבי השכונה עולה כי המשתכנים הראשונים הגיעו אל השכונה כבר בקיץ של שנת 1929 אולם לא הייתה זאת שכונת מגורים של ממש. העבודה, הלימודים, הקניות נערכו כולם ביפו או בתל אביב. בודדים קבעו את משכנם בשכונה, ולמעשה רק במהלך שנות השלושים הצטרפו תושבים נוספים. את השירותים העיקריים קיבלו תושבי השכונה בחולון רק לאחר בניית השכונות אגרובנק וקריית עבודה. שכונת גרין הייתה שכונת מגורים קטנה בכל קנה מידה: במפקד שערכה המועצה המקומית לצורכי מיסוי בשנת 1945 נמצא כי בשכונה 79 בתי אבן הבנויים מבלוקים, 19 צריפי עץ ומספר פחונים. מעניין לציין כי דיירי השכונה מיעטו לפתוח פתחים מערבה בשל החולות הנודדים אשר כיסו לעיתים את פתחי הכניסה ואת חלונות הבתים. במשך שנים רבות נותרו בתי השכונה ללא חשמל וביוב. הכביש הראשון בשכונה נסלל רק בחנוכה תש"ב (דצמבר 1942) ולכן נקרא רחוב ה"חשמונאים". בסמוך לבתי השכונה ומדרום נבנה בשנת 1936 הכביש לעבר שכונת "בית וגן" (כיום שד' דוב הוז בדרך מערבה לכיוון בת ים).
שכונת גרין משתרעת כיום על פני הרחובות יצחק הלוי, אלחריזי, אבן גבירול, האר"י, הקלי"ר, הרמב"ם, קפא"ח, מונטיפיורי והחשמונאים. בית הספר המרכזי בשכונה - בית ספר רמז נבנה בשנות החמישים.

שכונת גרין - בתים ראשוניםאתרי שכונת גרין:

באר המים הראשונה בחולון

נמצאת ברחוב מונטיפיורי פינת רחוב יצחק הלוי. הבאר נחפרה בשנת 1933 על ידי אברהם בלנק מפ"ת, האיש שתחזק את הבאר במשך שנים רבות היה פסח גולצר (גולני) מוותיקי​ שכונת גרין וחולון. בשנות הארבעים מיקמה ה"הגנה" סליק בבאר. לימים נמכרה הבאר לחברת "מקורות" אשר עושה בה שימוש גם כיום.

בתי ראשונים

בשכונת גרין ניתן עדיין להבחין במספר בתים קטני מידות, בני קומה אחת, מכוסים בגגות רעפים, שהיו "בתי הראשונים" בשכונה.

בית ראשונים ברחוב רמב"ם 10

הבית מרובע, בן קומה אחת, בנוי מלבני סיליקט, עם גג רעפים דו שיפועי. המבנה שקוע בקרקע החולית ונמצא כיום כשניים וחצי מ' מתחת למפלס רחוב הרמב"ם, הכניסה לבית מצפון. בעבר התגוררה בבית משפחתו של יוסף ברנר שהיה קבלן בניין והחזיק במערבל הבטון היחיד באזור.

בית ראשונים ברחוב אלחריזי מספר 26

המבנה בן קומה אחת, בנוי מבלוקים, מכוסה בגג עץ ומעליו רעפים. בצד הפונה מערבה ניתן עדיין להבחין בפחים ובשרידי הזפת אשר נועדו להגן על הבית מפני רטיבות ורוחות. הבית נמוך ממפלס רחוב אלחריזי בשני מטרים. בעבר עמדה כאן הרפת של השכונה שהייתה שייכת לציון חי מליוף. הרפת סיפקה חלב טרי לכל דיירי השכונה. בצמוד למבנה מדרום נמצאים שני מבנים נוספים, המוגדרים כ"בתי ראשונים": המערבי משמש כיום חנות מכולת.

בית ראשונים ברחוב אלחריזי 28

זהו בית בן קומה אחת, מכוסה בגג רעפים, בנוי מבלוקים, הכניסה אליו מדרום, כיום מתגוררת במקום משפחת כהן, אבי המשפחה נולד בשכונת גרין.   בית מייסד השכונה - שלמה גרין ברחוב אלחריזי 34 – כאן עמד ביתו של מייסד השכונה שלמה גרין. היה זה בית אבן בן קומה אחת עם חצר גדולה. בפינה הצפון מערבית של החצר אל מול בתי תל א ריש הערבית, נחפרה "עמדת גרין". כיום מתגוררות בבית ארבע משפחות, בחצר מתגוררת כיום משפחת בן משה יעקב.

עמדת גרין מימי מלחמת העצמאות ברחוב אלחריזי 36

העמדה נמצאה בנקודה הגבוהה בשכונת גרין, היא שימשה כעמדת ההגנה המרכזית בשכונה בשל מיקומה הטופוגרפי – על הגבעה. כיום נמצא במקום מבנה חדש – בית משותף בן שלוש קומות. מעבר לעמדה ממערב מבחינים בבית אבן נוסף העומד על הגבעה ואשר נבנה כנראה בשנות החמישים.

בית הכנסת של שכונת גרין ברחוב ברחוב יצחק הלוי 80

בית הכנסת "אברהם אבינו" הוקם בשנת תרצ"ו (1936) על ידי רוזה ויוסף אביגני תושבי שכונת גרין. בית הכנסת נקרא על שמו של "אברהם אבינו", משום שזה היה שם בית הכנסת בו התפלל יוסף אבי משפחה בעת שהותו בחברון עיר האבות. יוסף אביגני התגורר עם משפחתו בשכונת מחנה יוסף בתל אביב ושרת כחייל בצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה. המשפחה הגיעה אל שכונת גרין בשנת 1934, בנם יצחק שרת כחבר בארגון ה"הגנה" והיה ממגיני השכונה בימי מלחמת העצמאות.  
בית הכנסת היה בעבר מבנה בן קומה אחת עם גג של רעפים, והיה חלק מדירת מגורי המשפחה, בנוי מבלוקים, ונמצא כשני מטרים מתחת למפלס רחוב יצחק הלוי כיום.

המפקדה האזורית מימי מלחמת העצמאות ברחוב צבי שץ 31 פינת רחוב מונטיפיורי

בתקופת מלחמת העצמאות (דצמבר 1947 – מאי 1948) מוקמה בבית שעמד כאן המפקדה האזורית של "חזית חמש" (כך נקראה חזית חולון בימי מלחמת העצמאות). ממנה יצאו תעלות הקשר וגדרות התיל לעבר קו הביצור אל מול עמדות הכפר הערבי תל א ריש מצפון מערב.   כיום נמצא במקום בית משותף בן חמש קומות, בקומת הכניסה קבוע שלוט של ארגון חברי ה"הגנה".

החומר בנושא ראשיתה של העיר ותולדותיה מתוך:  
"חולון – היסטוריה" מאת: רמי אהרוני, חוקר תולדות חולון.​
החוברת "מחולות לחולון", בהוצאת עיריית חולון, 1994 כתיבה ועריכה: סמדר בת-אדם, איסוף חומר: נעמי כץ.

בתי הראשונים כיום (רחוב אלחריזי)

בתי שכונת גרין כיוםבתי שכונת גרין כיום
שכונת גריןטייר 3