הפעל נגישות לקוראי מסךנגישותדלג לתוכן מרכזי
 

 

ערים תאומות

​​​​ שדרת ערים תאומות בעירחולון מקיימת מערך קשרים בינלאומיים הכולל קשרים עם  ערים תאומות וארגונים שונים ברחבי העולם.
תכליתם של קשרים אלה היא יצירת פתיחות והבנה בין תרבויות ועמ​ים, הרחבת המגע בין מדינת ישראל והעיר חולון לבין מדינות וערים בעולם וטיפוח מסגרת של 'ידידי חולון' בעולם הרחב.

באירופה העשנה והמצולקת שלאחר ימיה הנוראים של מלחמת העולם השנייה, החליטו ראש ממשלת צרפת, הגנרל שארל דה גול (1890 – 1970) וקנצלר מערב גרמניה קונרד אדנאואר (1876 – 1967) על יצירת מערכת בריתות של ערים תאומות בין מדינותיהם. בכך רצו לקעקע ולהסיר את חומות האיבה והעוינות בין שני העמים. כוונתם הייתה לאפשר מפגש ישיר ותכוף בין תושבי ופרנסני הערים של צרפת וגרמניה. מפגש שלאורך השנים, כך קיוו, יתרום לחיים יציבים והרמוניים באירופה ובעולם כולו. ראש ממשלת ישראל דוד בן גוריון תמך ברעיון שהחל להתפשט ולתפוש תאוצה בתחילת שנות השישים של המאה העשרים. ממשלת ישראל ומשרד החוץ פנו אל ראשי הרשויות המקומיות בתקווה כי ירימו את הכפפה ויצרו קשרים למדינת ישראל הצעירה ברחבי יבשת אירופה. ואכן, בשנת 2001 היו ל-89 רשויות מקומיות בישראל (מהן 49 ערים ו 40 מועצות מקומיות ואזוריות) בריתות והסכמי ידידות עם כ 330 רשויות מקומיות ב-49 מדינות ברחבי העולם. זהו בהחלט הישג אדיר שיש להתברך בו.

הפעילות המתקיימת במסגרת ברית ערים תאומות, מיועדת לפתח קשרי תרבות וספורט, או​מנות ויצירה, מסחר, החלפת ידע ועוד. הקשרים עם הערים התאומות  משרתים את האינטרסים הממלכתיים של מדינת ישראל, בהיותם בסיס של קשר חזק ואמין עם "שגרירים מטעם" של ישראל בחו"ל. כאמור לעיל, קשרי הגומלין עם הערים התאומות מתקיימים בעידוד משרד החוץ, מרכז השלטון המקומי ומשרד הפנים.

העיר הראשונה עִמה חתמה העיר חולון ברית של ערים תאומות, הייתה סירן שבצרפת הנמצאת בסמוך לבירה, פריז. שנות השישים יש לזכור היו "תור הזהב" של יחסי ישראל וצרפת. ממשלת צרפת תמכה בישראל ולראיה עסקות הנשק הגדולות והסיוע הצרפתי בבניית הכור הגרעיני בדימונה (על פי פרסומים זרים). ברית הערים התאומות בין חולון לסירן נחתמה בימי כהונתו של מרסל לגרה שהיה ראש עיריית סירן בין השנים 1956- 1965. גם בהמשך השנים נוצרו קשרים חמים והדוקים בין שתי הקהילות. ראש העיר סירן, רוברט פונטיון, היה בקשר אישי הדוק עם ראש עיריית חולון באותם הימים, פנחס אילון ז"ל. פונטיון גילה יחס חם ואוהד לחולון ולמדינת ישראל.
יעיד על כך המקרה הבא: ב-11 ביולי 1978 שיגר פונטיון מכתב דחוף לשר החוץ הצרפתי, לואי דה גירינגאו, בו קבל על הבעיות הרבות שמערימה רוסיה הסובייטית על היהודים המבקשים להגר ממנה ולעלות למדינת ישראל. הוא פנה לשר הצרפתי בבקשה כי יפעל דרך ממשלתו וילחץ להפסקת ההליכים המשפטיים בברית המועצות נגד פעילי העלייה היהודית, נתן שרנסקי וגינזבורג. רוברט פונטיון לא הסתפק בכך ופנה במכתב ארוך גם לשגריר ברית המועצות בפריס בבקשה כי שלטונות ברית המועצות יתירו את עלייתם של שתי משפחות יהודיות להן היו קרובים בסירן.

בעקבות הצלחת צה"ל (יוני 1976) לשחרר את נוסעי מטוס "אייר פראנס" הצרפתית שנחטפו לאנטבה שבאוגנדה כתב ראש העיר סירן לפנחס אילון: "ידידינו היקרים, הידד לישראל, הידד לעם ישראל, לצה"ל, סוף סוף מכה מוחצת ניתנה לכל הטרוריסטים הפלשתינאים". 

אכן, ידיד של אמת! במלאת עשרים שנה לברית הערים התאומות התקיים בי"א בניסן תשמ"ב (4.4.1982) במתנ"ס על שם סאלי שטיינברג בקריית שרת, טקס הענקת אזרחות כבוד לראש העיר סירן, הסנטור רוברט פונטיון.

שנות השישים של המאה העשרים היו השנים בהן יצרה מדינת ישראל קשרים, בעיקר בנושאי פיתוח חקלאי ומים, עם מדינות אפריקה. חולון נרתמה למאמץ וכרתה ברית ערים תאומות עם טאמאטב שבמאלאגש וכמנהג אותם הימים אף קראה רחוב בשם "טאמאטב", בסמוך לשכונת תל גיבורים. הברית נחתמה ביום רביעי, ל' ניסן תשכ"ג (24 באפריל 1963) במעמד אלכסיס בזקה ראש עריית טאמאטב ופנחס אילון ראש עיריית חולון. טאמאטב היא עיר נמל בחוף המזרחי של האי מאלאגש שבאוקיינוס ההודי.

רחוב אחר באותו איזור (מסתעף מרחוב הלוחמים), נקרא על שם העיר ברזוויל בקונגו. בעקבות ניתוק היחסים שיזמה ממשלת קונגו, בשל אירועי מלחמת יום הכיפורים ותמיכת ממשלות אפריקה במדינות ערב, פנו תושבי רחוב ברזוויל לראש העיר פנחס אילון בבקשה כי ישונה שם הרחוב. ראש העיר פנה למשרד החוץ הישראלי. לאחר דיון ארוך, הוחלט כי אין לשנות את שם הרחוב. הטענה הייתה כי אין לכרוך את יחס הממשל הנוכחי, העוין לישראל, עם קשרי הידידות הקיימים בין שני העמים, הקונגלזי והישראלי. על כן, הומלץ שלא לשנות את השם. רחוב ברזוויל קיים בחולון גם כיום.​

בשנות השבעים והשמונים הצטרפו לברית הערים התאומות הערים וודינג ברלין (הברית נחתמה בשנת 1970 וחודשה עם מיטה ברלין) והאן מונדן גרמניה. קשרים התקיימו בעבר גם עם הערים ג'קסונויל שבארצות הברית, לאשין שבקנדה (דצמבר 1975) וקליבלנד, אוהיו שבארה"ב (הברית נחתמה בבית "יד לבנים" בחולון בי"ט באלול תשל"ח, 21.9.1978). הברית הזאת נוצרה בעקבות ההתארגנות של קהילות יהודיות בארצות הברית לרגל חגיגות השלושים להיווסדה של מדינת ישראל, נשיא ארה"ב היה באותם הימים ג'ימי קרטר החתום על הסכם השלום ("הסכם קמפ דיויד") בין מדינת ישראל למצרים.

לצפייה בכתבה ששודרה בחדשות הוט ערוץ 3 אודות ברית ערים תאומות.

במסגרת קשרי הערים התאומות מתקיימים:

  • חילופי משלחות נוער: נוער מחו"ל מגיע לחולון ומתארח אצל משפחות חולוניות ונוער חולוני יוצא לחו"ל ומתארח שם.
  • חילופי משלחות אנשי מקצוע לצורך לימוד והתפתחות מקצועית, יישום שיטות ולקחים לטובת שני הצדדים.
    השתתפות בסמינרים בינלאומיים בנושאים מוניציפאליים ואורבאניים. חילופי ידע ופיתוח קשרים העשויים לסייע לחולון ולמדינת ישראל.

בנוסף לקשרים המתקיימים במסגרת קשרי הערים התאומות, מתקיימים מפגשים וחילופין בין בתי ספר בחולון לבין בתי ספר באירופה ובארה"ב.
רשת קהילה ופנאי​ מקיימת קשרים עם קהילות יהודיות ברחבי ארצות הברית.

פרטי התקשרות

משלחות נוער:
שירן יעקבי
טלפון: 03-5027123 
מייל: shiranj@Holon.muni.il​

משלחות מבוגרים:
יוסי זיידה
טלפון: 03-5027300
מייל: yosiz@Holon.muni.il