לאחר קום המדינה

טקס הנחת אבן פינה לשיכוןלאחר קום המדינה, העמידה חברת "שיכון" לרשות העירייה שטחים נוספים למלאכה ולתעשייה קואופרטיבית, חברת "רסקו" החלה בעבודתה בחולון, וביחד עם הקק"ל, "שיכון עממי" והמועצה המקומית, נרכשו שטחים גדולים לצורכי תעשייה. הממשלה צירפה לאזור שיפוטה של חולון שטח של למעלה מ- 2000 דונם, שנועד למפעלי תעשייה. תוך תקופה קצרה נוצרו שלושה אזורי תעשייה ובתום העשור לקיום המועצה הוקמו כ- 13 מפעלי תעשייה, מהם מהגדולים והחדישים בארץ, בשטח השומם שעל גבול יאזור. מפעלי השיכון הרבים שניבנו בחולון והגידול המתמיד במספר התושבים, שימשו מקור חשוב לאספקת פועלים לתעשייה. הקרבה לתל אביב ולקו הרכבת, הכבישים התקינים – כל אלה משכו בעלי תעשייה להקים את מפעליהם בחולון.

בשלוש השנים הראשונות לקיומה של המדינה, חלו תמורות גדולות בעיר. חולון היתה בין הישובים הראשונים שקלטו את גלי העלייה המוגברים שזרמו לארץ. מ- 5,000 נפש בשנת- 1945, 7,000 נפש בשנת 1948, גדלה העיר ל- 15,000 ב- 1950, רובם היו עולים חדשים. תקציבי המועצה הוקדשו להרחבת רשת החינוך, להקמת בתי ספר וגנים, לסלילת כבישים בשטחי השיכונים החדשים והרחבת הכבישים בשכונות הקיימות, להרחבת שטחי הגנים הציבוריים, לפיתוח אזור התעשייה ולעבודות ציבוריות להעסקת מחוסרי עבודה. בעשור הראשון לקיומה של "המועצה המקומית חולון" הוכפל שטח שיפוטה מ- 9,000 ל- 19,200 דונם, מערכת החינוך התרחבה והכילה - 6 בתי ספר, מספר התלמידים עלה ל- 3,000, מספר המבנים בשטח השיפוט גדל מ- 338 מבנים, ל- 1,961. אורך הכבישים עלה מ- 17 ק"מ, ל- 45 ק"מ, הנטיעות הקיפו - 20 דונם גנים ואלפי עצים נטעו ברחובות ובשדרות.

טקס הנחת אבן פינה לשיכוןהישוב הצעיר קלט רבבות עולים חדשים יוצאי גלויות שונות. בשנת 1950 הוקמו האוהלים הראשונים ובעקבותיהם נבנו פחונים. במעברת חולון שוכנו כ- 1,400 משפחות מגלות בבל, פולין, רומניה, מצרים, תוניס, סוריה ועוד. בשנת 1952 מנתה אוכלוסיית המעברה כ- 7,000 נפש. חיסול המעברה החל בסוף 1953, לאחר שהעירייה יזמה, בעזרת הסוכנות היהודית והממשלה – הקמתן של יחידות דיור נוספות באזור. הצטרפותן של חברות "רסקו", "שיכון עובדים" ו"עמידר" למבצע הבנייה העניקה תנופה רבת משמעות לחיסולה הסופי של המעברה בשנת 1958. בשנים שלאחר מכן הוקמו השכונות רסקו א', ב' ו- ג', מפדה אזרחי, הפרוגרסיביים ועוד. בתחילת שנות ה- 60 הוקמה על ידי חברת רובינשטיין שכונת "נאות רחל" במערב העיר, על גבולה עם בת ים. הייתה זו שכונה מתוכננת להפליא. נבנו בה שני בתי ספר יסודיים (שפרינצק ושזר), כיכר ציבורית גדולה (כיכר סירן, ע"ש העיר התאומה מצרפת), גנים ציבוריים ומרכז קניות עם אולם אירועים (אולמי ארגמן). בתחילת שנות השבעים הוחל בבניית קריית (משה) שרת במזרח העיר. בתחילת שנות השמונים החלה חברת "רובינשטיין" בבניית קריית (דוד) בן גוריון בדרום העיר, בתחילת שנות התשעים הוחל בבניית קריית פנחס אילון בלב העיר. קניון חולון פתח את שעריו לציבור בשנת 1997.

מעברת האוהלים והבדונים בתחילת שנות ה-50נשיא המדינה בן-צבי חונך בית כנסת שומרוני

"חולון – היסטוריה" מאת: רמי אהרוני, חוקר תולדות חולון.​
החוברת "מחולות לחולון", בהוצאת עיריית חולון, 1994 כתיבה ועריכה: סמדר בת-אדם, איסוף חומר: נעמי כץ.​